ќе пројде и петок, а ти уште си ми скарана...
Доскочици:

На буквата Љ

Првата буква на појавата која во нормалното општество се карактеризира како крајно блиска врска помеѓу машка и женска особа, мајка, татковина, впрочем, се што може да се љуби. По влезот во Европската Унија во 2045 година, со цел прилагодување кон европските сфаќања, категоријата ќе ја модифицираме во полза на Земјаните кои љубовта ја сфаќаат како „ најголемата врска меѓу две или повеќе човечки суштества без разлика на нивниот пол, вера, народност или раса„.

Ѕвездите

zvezdi

И двајцата ги сакавме ѕвездите. Јас уживав под ѕвезденото небо. Можев со саати да гледам во нив, да им се исповедам да ги пребројувам по 100 пати и да заспивам со нив. – – Ѕвездите… тие мали точки на небото беа причината поради која бевме заедно. Тие не споија тие и не разделија. Додека бевме заедно тие не караа и тие не смируваа. Понекогаш ни недостигаа, а понекогаш ни ја нарушуваа интимата. Ѕвездите тие се “виновни” и виновни за нас. ... повеќе »

Снежната

sneznata

Беше тоа една зимска ноќ каде што и мразулците нависнати од околните покриви се чувствуваа ко педер у децембар на нордиско море. Осамен помеѓу двете автобуски постојки чекав тројка ко по навика неколку саата. Не ми беше толку за ладното пошто прстите и така не ги осеќав одамна, ама ми се плачеше за цигариве што ги испушив – кутија швицарско малборо добиена на поклон од тетка ми. Брцнав у џеб да си го пребројам азното и констатирав дека за тие ... повеќе »

Плочникот

plocnikot

Замисли! Со забрзани чекори одев по растресената калдрма кон единственото место на светот. Околните липи се беа разголиле во чест на љубовта, само за мене. Уживав во крцкавите звуци помешани со мирисот на есен и споменот од нејзиниот благ парфем. Вардар чист и мирен како во најдобрите времиња, го одбиваше сјајот од безбројте сини очи на небото. Ветрот дуваше само во еден правец… …до плочникот, што некои го викаат плато. Па добро човече дали ти се верува у сево ова?! ... повеќе »

Математичарка

matematicarka

Кога неќе, неќе… Она мене: Те видов прв пат кога помина во центарот на кружницата. Те сакам како равенка со две непознати. Се однесуваш кон мене како тангенс и котангенс. Зошто некогаш не скршнеш, па нашите патни линии да се пресечат во една точка. Кога мислам на тебе, помислувам на дропки и на систем од линеарни функции. ЗОШТО СЕКОГАШ КАЈ МЕНЕ СИ ДИГНАТ НА КВАДРАТ!? Зошто секогаш сме еквивалентни еден кон друг. Те гледам како множество составено од парни и ... повеќе »

Различна

razlicna

На небото ѕвезда ни преку телескоп… место бисерни школки на плажа сијаат пикавци и ѓубришта. По некој полузакопан камен кој ти крши прст по прст и песок во очи од кој и течат солзи по прашливото лице… Ни трага ни глас од синиот поглед со прајслес насмевка… А не беше вака у сите тие љубовни бестселери! Таму ветрот и ја галеше косата, а јас одев по работ на обалата без да се плеткам у смрдлива тиња… шумот на брановите делуваше ... повеќе »

Лајкерка

lajkerka

Недела… некаде во шпицот на охридската сезона кога Скопје е празно како новчаник на крај од месец… свирка, маалски пациенти, пиво, шток, добро познат стар кафич, нова конобарка… остај што е нова, него и шток точи ко капки за очи. Време е да си одиме – нема леб овде! Уште не бев докажал, непозната женска глутница од друга општина се паркира на сепаре одма до нашиов коњопој и порачува некојси фенси коктел по принцип како први така други… Одма пресврт ... повеќе »